
Van wetsvoorstel naar wet
Leervraag:
Wat is staatsinrichting?
Leerdoel(en):
- Je weet wat staatsinrichting is.
- Je kent de begrippen van dit onderdeel.
Exameneenheden:
GS/K/2; GS/K/3; GS/K/5; GS/V/8
Lezen
Lees de uitleg hieronder om de grote lijnen te begrijpen.
Tip: Lees de tekst hardop voor aan jezelf dan zul je het sneller onthouden.
Uitleg:
De manier waarop een land bestuurd wordt noem je
staatsinrichting. Er zijn twee staatsvormen. Een
monarchie
is een land met een koning(in) als
staatshoofd
en een
republiek
is een land met een president als staatshoofd. Belangrijkste verschil is dat een koning(in) de titel erft en deze titel voor onbepaalde tijd houdt. Een president wordt meestal gekozen en is vaak voor een bepaalde tijd. De titel is niet erfelijk. In veel landen is het bestuur geregeld in de
grondwet
(constitutie). Hierin staan de afspraken voor het bestuur en
grondrechten, dat zijn de belangrijkste rechten van het volk.

Nederland is sinds 1815 een constitutionele monarchie. Aan het hoofd staat een koning(in) (monarchie) die zich moet houden aan de grondwet (constitutie). Daarbij heeft Nederland een parlementaire democratie. Waarbij het parlement door het volk wordt gekozen. Bij een democratie hebben burgers dus invloed op het bestuur. Bij een dictatuur heeft één persoon of groep alle macht. Er is veel controle op de burgers.
De overheid mag de beslissingen in Nederland nemen. De overheid bedenkt wat goed is voor het land, maakt wetten, voert de wetten uit en zorgt er voor dat iedereen zich houdt aan de wetten. De overheid is ingedeeld in drie onderdelen: het land, de provincie en de gemeenten. De overheid moet zich houden aan de grondwet.